Descripció de les sessions
Sessions Plenàries (SPle)
Sessions on participen tots els participants del congrés.
Sessió plenària 1 - Conferència Laura Winer
Laura Winer
Working from the outside in: changing spaces to change actions
El canvi d’enfocaments i pràctiques de docència i aprenentatge és difícil en un context universitari tradicional. Centrar-se modificar el comportament del professorat i dels estudiants sense tenir en compte els espais on es treballa és intentar fer canvis des de dins de la pròpia universitat. No obstant això, una universitat pot establir noves expectatives de comportament treballant des de l’exterior. Això implica proporcionar entorns físics d’aprenentatge i formació online que fomentin el compromís, la col·laboració i la connexió. Dissenyar espais, de manera intencionada, basant-se en els principis de disseny proporcionats per la recerca pot donar suport a l’aprenentatge participatiu i compromès. Es presentaran els principis de disseny desenvolupats a la Universitat McGill de Mont-real, amb experiències pràctiques, a mode d’exemple, en diversos espais físics, com ara aules d’aprenentatge actiu, laboratoris d’ensenyament i entorns polivalents, així com en entorns d’aprenentatge virtual que inclouen eines individuals i grupals per accedir a continguts, comunicar-se i col·laborar. També es tractaran altres condicions necessàries per canviar els espais d’aprenentatge.
Sessió plenària 2 - Conferència Ignacio Alcalde
Ignacio Alcalde
Smart Campus @ Smart City. Espais per a l’Aprenentatge en l’Era Digital
El món viu processos de Canvi exponencial, accelerat i disruptiu sense precedents. Un dels principals motors que impulsen aquestes dinàmiques de canvi són les Noves Tecnologies, que generen nous paradigmes en diferents aspectes de la societat. Hem entrat de ple en l’Era Digital, que conforma un món diferent, en el qual les persones, la informació i les coses estarem connectats com mai abans, a un clic de distància. La Ciutat és l’escenari d’aquest món en canvi. Mai en la història de la humanitat les ciutats havien tingut el protagonisme que tenen avui en dia. El nostre món és urbà, la societat és urbana i les persones som Éssers Urbans. Aquesta societat hiperconnectada demanda nous Espais d’Aprenentatge, que han de contemplar la confluència entre la realitat física i el món digital.
Sessions Monogràfiques (SM)
Les sessions monogràfiques són una de les modalitats de presentació de comunicacions. Les sessions estan moderades per un relator que conduirà el debat…
SM 1: Transformació dels espais d’aprenentatge
Els canvis i les innovacions metodològiques tenen conseqüències directes sobre la configuració dels espais d’aprenentatge físics i virtuals. Les contribucions que es presenten en aquesta sessió permeten aprofundir, des de diverses posicions, sobre com els espais afecten als resultats d’aprenentatge. S’analitzen l’ús de la combinació d’espais físics “tradicionals” amb “espais informals” en l’aprenentatge.
Sessió moderada per la Sra. Carme Saurina de la Universitat de Girona.
SM 2: Efectes de la gamificació en la formació
La gamificació, aplicació dels principis i les tècniques dels jocs per l’aprenentatge, cada vegada té més presencia en la formació universitària. La utilització d’aquesta metodologia respon a diversos objectius com, entre altres, la millorar de la motivació, l’adquisició de coneixements, l’augment de l’atenció. Els treballs que es presenten en aquesta sessió exemplifiquen maneres diverses de l’ús de la gamificació i analitzen els efectes sobre l’aprenentatge.
Sessió moderada pel Sr. Joan-Tomàs Pujolà de la Universitat de Barcelona.
SM 3: Competències i desenvolupament professional
El desenvolupament competencial dels estudiants és un repte molt important de la formació actual. L’adquisició de competències rellevants per a la vida professional suposa incorporar metodologies docents que faciliten estratègies d’anàlisi i auto-reflexió sobre el propi desenvolupament de les competències. Les contribucions que es presenten en aquesta sessió permeten aprofundir en aquesta temàtica a través de propostes metodològiques i experiències que analitzen diverses estratègies docents.
Sessió moderada per la Sra. Teresa Mauri de la Universitat de Barcelona.
SM 4: Generant ponts entre la universitat i el món laboral
Un repte important per a les universitats és reforçar els projectes professionalitzadors i establir estratègies per impulsar i millorar les relacions entre la universitat i l’empresa. Es tracta de vincular els pràcticums, TFM i els TFG a situacions reals de les institucions, organismes i empreses relacionades amb els diferents estudis. Els treballs que es presenten en aquesta sessió mostren diverses experiències que incideixen en la importància d’establir una forta connexió amb el món laboral.
Sessió moderada pel Sr. Jordi Pérez de la Universitat Pompeu Fabra.
SM 5: ApS: aprenentatge significatiu i responsabilitat social
L’aprenentatge-servei és una metodologia que combina el currículum acadèmic amb el servei a la comunitat. És un enfocament que posa en joc el coneixement i la seva aplicació en situacions específiques i diverses. Els projectes d’aprenentatge-servei permeten als estudiants aplicar els coneixements adquirits a les aules al servei de necessitats concretes de la comunitat. Les contribucions que es presenten permeten aprofundir en experiències sobre com fer possible que la integració d’aquestes activitats sigui rellevant i contribueixi a una millor formació.
Sessió moderada pel Sr. Fidel Molina de la Universitat de Lleida.
SM 6: Espais híbrids: virtual i presencial
Els espais híbrids fan referencia a la combinació d’activitats presencials amb altres activitats dutes a terme per l’alumnat per mitjà d’un suport virtual continuat. Les opcions d’hibridació són molt variades atès les moltes possibilitats de l’ús de les tecnologies digitals per l’aprenentatge. Els treballs que es presenten exemplificant metodologies docents que combinant sessions presencials amb la utilització d’espais virtuals.
Sessió moderada pel Sr. Xavier Mas de la Universitat Oberta de Catalunya.
SM7: La vinculació entre la universitat i les necessitats socials del seu entorn
És desitjable que la universitat es converteixi en un espai inclusiu per a als col·lectius que experimenten dificultats per accedir a l’entorn acadèmic. En la sessió es presenten diferents iniciatives i projectes que tenen en comú incidir sobre la relació entre la universitat i diferents col·lectius socials: gent gran, persones amb discapacitats, joves amb problemàtiques socials.
Sessió moderada pel Sr. Jordi Gavaldà de la Universitat Rovira i Virgili.
SM8: Iniciatives de transició als estudis universitaris
La transició als estudis universitaris és una etapa especialment delicada, en comportar per als joves estudiants una presa de decisions i un canvi molt gran, tant en aspectes acadèmics i organitzatius com de seguiment i d’avaluació. En aquesta sessió es presenten els resultats de diversos programes i projectes desenvolupats per afavorir la transició a la universitat.
Sessió moderada per la Sra. Maica Sanz de la Universitat Politècnica de Catalunya.
SM 9: Digitalització dels processos d’aprenentatge
En aquesta sessió s’han seleccionat experiències que presenten propostes i exemples d’aplicacions digitals novedoses que han estat especialment dissenyades per a millorar la personalització i flexibilitat de les activitats d’aprenentatge.
Sessió moderada pel Sr. Manel Jiménez de la Universitat Pompeu Fabra.
Sessions Orals (SO)
Les comunicacions es presentaran seguint la metodologia Pecha Kucha. Es tracta d’un format de presentació en el qual s’exposa la comunicació de manera senzilla i informal mitjançant 20 diapositives mostrades durant 20 segons cada una. Cada presentació tindrà una durada total de 6 minuts i 40 segons, al final de la sessió hi haurà torn obert de preguntes.
Les presentacions de les sessions orals han de realitzar-se a partir de la següent plantilla (PowerPoint).
Sessió Oral 1
Sessió Oral 2
Sessió Oral 3
Sessió Oral 4
Sessió Oral 5
Sessions Pòster (SP)
Són exposicions gràfiques d’experiències d’intervenció i innovació pròpies dels eixos del congrés i cenyides a la normativa del CIDUI. Els pòsters estaran exposats al llarg de l’esdeveniment. Les recomanacions específiques sobre el format del pòster es troben al següent enllaç web.
Sessió Pòster 1
Sessió Pòster 2
Sessió Pòster 3
Sessions Taller (ST)
Els tallers són activitats per desenvolupar habilitats pràctiques i coneixements teòrics.
Sessió Taller 1 – Regreso al futuro IV: más allá de los espacios educativos
Institució
Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Girona
Coordinadors/es
- Pere Cornellà (Universitat de Girona) pere.cornellacanals@udg.edu. Especialista en gamificació.
- Cris Girona (Universitat Oberta de Catalunya) cgirona@uoc.edu. Especialista en disseny de l’aprenentatge.
- Rosa Martí (Universitat Pompeu Fabra) rosa.marti@upf.edu. Pedagoga al Centre per a la Innovació en l’aprenentatge i coneixement – CLIK.
Descripció del contingut de la sessió
L’objectiu del taller és dibuixar, des de la nostra posició actual com a docents universitaris, un escenari de futur en relació als espais d’aprenentatge en el seu sentit més ampli, dins i fora de les aules. Projectarem aquest escenari a través de dinàmiques grupals i a partir de la realitat i les aportacions de cadascú, i en construirem una representació consensuada. Volem que el resultat del taller suggereixi i obri noves perspectives a la comunitat universitària i pugui facilitar la presa de decisions en relació als espais i temps d’aprenentatge per part dels actors implicats.
Dinàmica de la sessió
El taller es desenvolupa en tres parts. Comença amb un seguit d’activitats inspiradores que ens ajudaran a posar-nos en situació. Construirem escenaris de futur en relació als espais i els temps d’aprenentatge, tot fent un “world cafe”, i finalment els representarem en forma d’imatges, textos i lema, que seran els resultats del taller. La durada del taller serà de 2 hores.
Número de participants
30
Idioma
Castellà
Sessió Taller 2 & 7– Misteris de la matemàgia de la ciència
Institució
Universitat de Girona, Institut de Química Computacional i Catàlisi
Coordinador
Miquel Duran Portas (miquel.duran@udg.edu)
Sóc professor de química física de la Universitat de Girona i investigador en química teòrica i computacional. Des de petit em vaig interessar per l’ús d’Internet a la comunicació científica i la docència, però va ser un curs d’il.lusionisme el que em va obrir un món meravellós per connectar màgia i ciència, i fins i tot per esdevenir mag aficionat. Entre d’altres coses que m’engresquen, organitzo la sèrie d’esdeveniments TEDxUdG, promoc el coneixement obert, em declaro científic amic dels MOOC, i vaig en BTT per conèixer món. Sembla mentida que la meva frase preferida sigui de “”Le Petit Prince””: “Tu sais, quand on est tellement triste, on aime les couchers de soleil”. De fet, el que és realment estrany és que vagi diguent en públic que “”Jo sóc i jo i les meves circumstàncies digitals””. Deu ser que màgia, Ciència i Internet estan ben trabades. Ah… i fa poc em van donar una medalla, la de la Generaltat de Catalonya al Mèrit Científic-Tecnològic
Web: www.miquelduran.net Blog: www.edunomia.net
A les xarxes socials sóc @miquelduran o @quelet
Descripció del contingut de la sessió
Vols participar en experiments que relacionen màgia i matemàtiques?
T’has preguntat mai si hi ha vinculació entre els jocs de cartes i les memòries dels ordinadors? Sabies que els principis matemàtics són a la base d’espectaculars efectes de màgia mental? Vols conèixer formes de càlcul ràpid i de memorització? En aquest taller-espectacle podràs
gaudir-ne i també gaudir d’humor i viure una estona entretinguda. Podràs resoldre enigmes, emportar-te algun regal… i per què no? algun secret.
Dinàmica de la sessió
Fer joc de màgia, explicar breument el fonament, explorar utilitat per a la docència i l’aprenentatge, emmarcar en diferents espais educacionals.
Número de participants
50
Idioma
Català, Anglès
Sessió Taller 3 & 8 – GEOSCAPE CLASSROOM. TERRA SISMICA
Institució
GEODINÀMICA EXTERNA Universitat de Girona – ICE JOSEP PALLACH
Coordinador
David Brusi
Llicenciat i doctor en Geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor Titular d’Universitat de la Universitat de Girona (UdG). Ha estat Director del Departament de Ciències Ambientals, Degà de la Facultat de Ciències, Vicerector d’Estudiants i Relacions Exteriors de la UdG. Fa recerca en temes de Geologia aplicada, Hidrogeologia i, especialment, en Didàctica de la Geologia. Editor de la revista Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (des de 1994 fins 2014).
Descripció del contingut de la sessió
Les scape room són una activitat lúdica que planteja el repte d’escapar d’un espai tancat a partir de la resolució cooperativa d’una sèrie de proves d’enginy, habilitat o enigmes en un temps establert. Inicialment estaven inspirades en videojocs consistents en la superació d’un conjunt de reptes per escapar d’espais de ficció com a masmorres, cel·les de presons o estacions espacials, per exemple.
Per què no aprofitar el component de ludificació de les scape room per plantejar una activitat a l’aula? Podem convertir una sala en un escenari a l’entorn d’un tema específic i proposar una sèrie encadenada de qüestions i reptes que s’han de resoldre per escapar de l’habitació dins d’un temps acordat.
Dinàmica de la sessió
Es proposa dissenyar una activitat en format scape classroom sobre terratrèmols dirigida a un grup d’un màxim de 20 persones i una durada d’uns 120 minuts. Els participants hauran de realitzar un conjunt de proves i resoldre preguntes i enigmes sobre sismicitat. El repte consistirà a poder escapar sans i estalvis de l’aula en un temps determinat.
Número de participants
20
Idioma
Català/Castellà
Sessió Taller 4 – Ensenyament i Responsabilitat en la Recerca: el cas del projecte HEIRRI
Institució
Universitat Pompeu Fabra
Coordinadores
Mar Carrió (mar.carrio@upf.edu)
Professora del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (DCEXS-UPF). Membre del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (GRECS) i Coordinadora del màster en formació de professorat de ciència a la mateixa universitat.
Núria Saladié (nuria.saladie@upf.edu)
Periodista i comunicadora científica. Project manager del projecte HEIRRI. Coordinadora de projectes internacionals del Centre d’Estudis en Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF).
Descripció del contingut de la sessió
En aquest taller es tractarà del tema de la responsabilitat en la recerca des d’una aproximació pedagògica, reflexionant sobre quines són les millors maneres d’ensenyar i aprendre què vol dir ser “responsable”.
Dinàmica de la sessió
D’entrada es projectarà un vídeo presentant un escenari imaginable per tal de fer pensar i reflexionar sobre les responsabilitats dins el sistema de recerca i innovació. Seguidament es dividirà el grup en petits sub-grups per tal d’analitzar en profunditat qüestions concretes de la recerca relacionades amb el concepte de Recerca i Innovació Responsables (RRI). Finalment, es moderarà un debat a la sala i s’explicarà en quin context es desenvolupa el projecte europeu HEIRRI.
Número de participants
20
Idioma
Anglès
Sessió Taller 5 – Passeig per l’invisible. Itinerari químic per la ciutat de Girona
Institució
Departament de Química. Universitat de Girona.
Coordinador
Josep Duran Carpintero (josep.duran@udg.edu)
És professor del Departament de QUímica des de l’any 1991 i professor titular d’universitat des de l’any 2003. Des d’aleshores participa i organitza activitats de divulgació i promoció de la ciència. Actualment forma part de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital i del Grup de Recerca UdiGitalEdu: Creative Learning, STEAM and Social change. Entre d’altres, és el responsable del projecte Reacciona … explota! i el projecte U-Au! això és química per al foment de les vocacions científiques.”
Descripció del contingut de la sessió
La sessió consisteix en un passeig per la ciutat per descobrir-hi la presència de la química. Parlarem de l’estructura atòmica, del funcionament dels llums, els medicaments, els metalls i les pedres precioses, la corrosió, les piles, els combustibles fòssils…tot acompanyat de curiositats relacionades amb la ciutat de Girona.
Dinàmica de la sessió
L’itinerari recorrerà uns 6 punts de la ciutat de Girona, començant per un punt elevat a la muralla, i acabant al centre de la ciutat. A cada punt d’interès es farà una explicació de la relació entre l’espai visitat i la química.
Número de participants
20
Idioma
Català, Castellà
Sessió Taller 6 – Passeig literari per la Girona medieval
Institució
ILLC/ Departament de Filologia i Comunicació (Universitat de Girona)
Coordinador
Xavier Renedo Puig, professor de literatura catalana medieval i d’expressió oral i escrita de la UdG, editor i estudiós de les obres de Francesc Eiximenis i de les cròniques catalanes medievals; participa en les activitats de l’Aula de Teatre de la UdG. Ha preparat la ruta literària de Muntaner i Peralada per a les guies de la Càtedra Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent.
Descripció del contingut de la sessió
Passeig per uns quants espais del barri antic de Girona medieval vinculats amb textos literaris i amb esdeveniments capitals de la història de la Girona i de la Catalunya medievals.
Dinàmica de la sessió
L’itinerari recorrerà uns 6 punts de la ciutat de Girona, començant per un punt elevat a la muralla, i acabant al centre de la ciutat.
Número de participants
50
Idioma
Català, Castellà
Activitat Xarxa ApS (U) Cat
La Xarxa d’Aprenentatge Servei de les Universitats Catalanes, ApS(U)Cat, és una plataforma que aplega el professorat interessat en aquesta metodologia en l’educació superior. Les seves trobades anuals són un punt de discussió de les experiències i els reptes que encaren els professors i professores que se serveixen d’aquest enfocament i també un espai per avançar en el seu desplegament i evolució. En aquesta tercera trobada, que organitza la Xarxa d’Innovació Docent d’ApS de l’ICE de la Universitat de Girona dins el marc del CIDUI 2018, ens proposem explorar com la creativitat pot servir per dissenyar i transformar projectes d’aprenentatge servei; i discutir les diferents vies d’institucionalització de l’aprenentatge servei en les universitats catalanes. La trobada aplega el professorat adherit a la Xarxa ApS(U)Cat però està oberta a totes les persones interessades en aquesta metodologia.
Simposi UNIVEST “Engagement a la universitat: un repte de present i futur”
Des dels ICE de la Universitat de Girona i de la Universitat de Barcelona, plantegem aquest simposi com un espai de reflexió i debat entorn de l’engagement i la motivació dels estudiants a la universitat.
La idea és plantejar estratègies per combatre l’absentisme a les aules i promoure la implicació i el compromís dels estudiants en el seu procés d’aprenentatge.
Es plantejarà aquesta qüestió des de diferents òptiques, afavorint la discussió i el debat entre punts de vista diversos i a partir d’experiències pràctiques, estudis i vivències.
Simposi Engagement: presentació i programa.
Vídeos dels/de les ponents: presentació de les experiències.
Simposi CODUR
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Open University del Reino Unido (OUUK) y el Consiglio Nazionale delle Ricerche-Istituto delle Tecnologie Didattiche (CNR-ITD) de Italia están llevando a cabo el proyecto europeo CODUR (Creación de una dimensión en línea para los ránquines universitarios).