Ponents
Laura Winer
Laura Winer (doctora en Tecnologia Educativa) és la directora del Teaching and Learning Services (TLS) de la Universitat McGill de Mont-real. TLS supervisa moltes iniciatives de tota la universitat, incloent-hi el disseny i redisseny d’aules i laboratoris de docència, els programes de desenvolupament docent, l’educació online, el desenvolupament d’habilitats professionals per als estudiants, l’ús apropiat i efectiu de la tecnologia en la docència i l’aprenentatge, i les polítiques de desenvolupament. Abans de treballar a TLS va fer-ho al rectorat, com a assessora especial del rector. També va passar quatre anys a l’oficina del director de Sistemes de Informació com a tecnòloga especialista en educació, i va començar la seva carrera a McGill el 1999 en el Centre for University Teaching and Learning, el precursor de TLS. Ha impartit classes a les facultats d’Educació de McGill, la Universitat de Mont-real i la Universitat Concòrdia, ha fet recerca sobre aplicacions educatives i formatives de les TIC, i més recentment en el camp de l’educació mèdica, i ha publicat i ha presentat, a nivell nacional i internacional, estudis relatius al desenvolupament del professorat i a la integració de les TIC en la docència i l’aprenentatge.
Ignacio Alcalde
En les tres dècades d’experiència professional que té, l’urbanista Ignacio Alcalde ha contribuït a la creació d’espais urbans, la transformació de ciutats i el desenvolupament de regions des de la perspectiva dels anomenats territoris intel·ligents, amb un enfocament que integra una visió estratègica i acció.
Alguns treballs en els quals ha exercit responsabilitats han obtingut reconeixements internacionals, com el Premi Europeu d’Urbanisme en quatre ocasions, el premi global a la idea més innovadora a l’Smart City Expo 2015 de Barcelona o el premi global al millor projecte urbà del 2017 atorgat per l’Associació Internacional d’Urbanistes.
Al llarg de la seva trajectòria, ha combinat l’activitat professional amb la recerca i la docència. En l’actualitat és vicepresident de la Fundación Metrópoli, un centre internacional d’innovació sobre ciutats i territoris, que orienta la recerca entorn d’aquests territoris intel·ligents. Ha estat professor coordinador de l’àrea d’urbanisme i director del Màster en Urbanisme de la Universitat San Pablo CEU. Va ser membre del grup d’experts que va assessorar el Ministeri d’Educació sobre el programa Campus d’Excel·lència Internacional. És coautor del disseny urbà del campus de la Universitat d’Alacant.
Un dels temes cap als quals orienta l’activitat professional que duu a terme és el de la confluència entre la realitat física i el món digital a les ciutats.
Jordi Franquesa
Jordi Franquesa és Arquitecte i Doctor en Urbanisme, i imparteix docència a ETSAB-UPC des de fa més de 20 anys. És també Màster en Urbanisme i ha cursat Teoria de l’Arquitectura a Chicago. Ha impartit classes a diferents universitats, com ara la Universitat de Venècia, Lisboa, Holanda, Mèxic DC i Goiânia, Brasil. Des de fa anys treballa en diferents projectes professionals d’urbanisme relacionats amb el creixement de la ciutat urbana.
La seva tesi doctoral va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat, que va significar la publicació de l’obra. És el director de l’equip de recerca GILDA, Grup per a la Innovació i la Logística Docent en Arquitectura, i que ha realitzat fins ara cinc congressos JIDA, les Jornades per a la Innovació Docent en Arquitectura, que s’han desenvolupat a Barcelona, València i Sevilla, i que properament es faran a Saragossa i Madrid.
Aquestes jornades han estat reconegudes i indexades recentment a Web of Science. El fet d’haver estat Cap d’Estudis de l’ETSAB els darrers quatre anys li ha permès implementar a més noves estratègies d’aprenentatge metodològic per reorientar la manera en què els estudiants d’arquitectura poden aprendre la disciplina d’una manera més eficaç i engrescadora.
Josep Torn
Des de l’any 2015, Josep Torn és director de la Biblioteca de l’European University Institute (Itàlia). És diplomat en Biblioteconomia i documentació per la Universitat de Barcelona i màster en documentació per la Universitat Oberta de Catalunya.
També, és membre del Leadership Programmes Working Group of LIBER (Associació de Biblioteques de Recerca Europees). Va ser director, entre d’altres, de Serveis Acadèmics, de la Biblioteca i de Recursos d’Aprenentatge de la UOC en el període que va del 2008-2015. També, ha estat cap de Serveis Digital de Biblioteca al Campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (2000-2008) i responsable de les Factories de Recursos Docents (2004- 2008).
Sílvia Llach
Sílvia Llach Carles és professora de Didàctica de la Llengua i la Literatura del Departament de Didàctiques Específiques de la Universitat de Girona. En l’actualitat, també és vicerectora de Territori i Compromís Social.
És llicenciada en Filosofia i Lletres per la UAB (1995), diploma de Patologia del Llenguatge de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (2001) i doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona (2007). També ha estat consultora de la Universitat Oberta de Catalunya durant 17 cursos acadèmics. A la Universitat de Girona ha estat coordinadora del Màster de Formació del Professorat en Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes. Una altra de les seves dedicacions habituals és la formació contínua de mestres a les escoles.
En l’actualitat és responsable del Grup de Recerca Llengües i Aprenentatge de la UdG. La línia principal de recerca que ha desenvolupat s’emmarca en la teoria Fonaments fonètics de la fonologia, amb la presentació del treball de recerca, diversos articles i la tesi doctoral, que aplica aquesta teoria a l’adquisició del llenguatge, concretament de la fonologia; i a la didàctica de la llengua. Junt amb altres investigadors, també ha escrit diversos treballs sobre els sistemes de representacions externes (lingüística i matemàtica) i el seu ensenyament-aprenentatge a l’escola; i sobre l’impacte de les TIC en la lectura i escriptura.
Oscar Guayabero
Oscar Martínez Puerta, neix al Raval de Barcelona l’any 1968. Realitza estudis d’Art i Disseny Industrial a l’Escola Massana d’aquesta ciutat. El seu treball es desenvolupa entre la teoria, la crítica i l’anàlisi del disseny i l’arquitectura.
Curador d’exposicions com ” Disseny per viure” al 2015. Treball d’investigació que va acabar en format expositiu al Museu del Disseny. Durant els 3 mesos que va estar exposada van passar més de 32.000 visitants, obtenint, al mateix temps una gran repercussió en premsa i el Premi Ciutat de Barcelona. L’exposició té continuïtat amb unes jornades anuals sobre disseny social.
Responsable de la secció d’Arquitectura del diari Avui des del 2007 al 2010 i autor de nombrosos llibres sobre disseny i arquitectura. L’últim d’ells “Retrat imperfecte de Curro Claret” dedicat a l’obra d’aquest dissenyador.
En l’actualitat combina la docència en l’àrea d’història del disseny i la imatge de diverses escoles de Barcelona, amb l’assessorament extern en matèria de comunicació de l’Ajuntament de Barcelona i projectes curatorials. L’últim són un parell d’exposicions sobre la comunicació i publicitat de l’empresa Roca sanitaris i el futur del Bany, per encàrrec de Roca, líder mundial del sector, amb motiu del seu centenari.