PREÀMBUL
Les universitats es troben en una conjuntura especialment complexa. Tant els models d’ensenyament-aprenentatge com els models organitzatius de les universitats es troben en un procés de transformació com a resposta a nous reptes propiciats pels canvis socials, econòmics i tecnològics dels darrers temps. En aquest context, s’hi suma ara l’impacte de la pandèmia generada per la COVID-19 que ha demandat una reorganització individual i col·lectiva inèdita de tota la comunitat universitària.
Som testimonis d’una transformació sense precedents, on bona part del professorat i dels estudiants han hagut d’adaptar-se de manera ràpida a uns entorns educatius diferents i els ha calgut mobilitzar un seguit d’eines poc aplicades prèviament. Ara bé, cal tenir en compte que les decisions preses tenen també una dimensió pedagògica important que han modificat el procés d’ensenyament-aprenentatge.
En paral·lel, s’ha generat un procés de transformació que ha incentivat la creativitat i la innovació de tots els claustres universitaris, l’acompanyament de les seves estructures, i ha potenciat les accions i recursos existents de la formació remota. Alhora, les universitats de tot el món, en major o menor mesura, s’han vist entomant el mateix repte amb diferents estratègies adaptades a les singularitats de les seves estructures i dels seus col·lectius.
El CIDUI amb els seus 20 anys d’història s’ha convertit en espai i àgora per a la innovació docent àmpliament conegut internacionalment. Sota aquesta premissa, l’organització del XI Congrés CIDUI 2020+1 llança una nova convocatòria de participació amb el següent objectiu:
Identificar les tendències emergents en aquests darrers mesos en l’àmbit de l’educació superior per debatre i definir conjuntament els factors clau d’un model híbrid consolidat.
Aquestes aportacions seran el punt de partida per generar un espai d’intercanvi, donant veu a tots els agents implicats en la docència, per construir nou coneixement compartit (transferit de les experiències particulars).