Ponents i moderadors
Nekane Balluerka Lasa
Professora Catedràtica de Metodologia de les Ciències s del Comportament a la Facultat de Psicologia de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU)
Nekane Llicenciada (1989) i doctora (1993) en Psicologia per la UPV/EHU, en ambdues ocasions amb premi extraordinari, exerceix de professora en dita universitat des de 1989.. Ha estat vicedegana de la Facultat de Psicologia (2004-2006), Vicerectora de Qualitat i Innovació Docent (2006-2009) i d’Estudis de Postgrau i Relacions Internacionals (2012-2016), membre de la Comissió Universitària d’Avaluació Docent (2007-2012), i membre (2009-2012) i presidenta (2012-2013) del Comitè d’Ètica per a la Recerca i la Pràctica Docent amb éssers humans de la UPV/EHU. Ha estat Rectora des de 2017 fins l’any 2021. Dirigeix el grup de recerca Qualiker (grup A del sistema universitari basc). Ha dirigit i codirigit 11 tesis doctorals. Ha sigut professora visitant a l’Arizona State University, a la University of California i a la University of Manchester. Ha participat en 51 projectes de recerca, sent en 14 d’ells la investigadora principal. És coautora de 120 articles científics, 28 llibres i 10 capítols de llibre i de 220 contribucions en congressos nacionals i internacionals. Compta amb 4 sexennis de recerca i un sexenni de transferència. Les seves línies d’investigació se centren en la metodologia per a l’elaboració i adaptació intercultural dels instruments d’avaluació psicològica i en l’aplicació de models d’anàlisi multinivell al estudi de fenòmens psicosocials.
Maria Rosa Buxarrais Estrada
Directora de l’Institut de Ciències de l’Educació (IDP-ICE) de la Universitat de Barcelona (UB)
Maria Rosa és Doctora en Pedagogia i Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i professora del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la mateixa universitat. Investigadora Principal del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM), grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya des del 1995, és també directora de l’Observatori d’Educació Cívica i Valors de la Generalitat de Catalunya i membre actiu de la Junta Directiva d’AME (Associació per a l’Educació Moral, principal associació internacional en la matèria).
A nivell internacional, és responsable del Programa Intensiu Erasmus (2016-2020) amb la participació de 7 universitats de diferents països (Països Baixos, Eslovènia, República Txeca, Finlàndia, Grècia i Anglaterra), i membre del Comitè Editorial de la col·lecció de llibres en anglès Moral Development and Citizenship Education, SensePublishers, Holanda.
Ha ocupat diversos càrrecs dins la UB: Cap de Departament, Delegada del Rector per a Màsters i Doctorats, Cap de Recerca de l’Institut de Ciències de l’Educació (IDP-ICE).
Autora d’articles, llibres i materials didàctics, ha impartit més de 100 conferències i tallers de formació en diverses institucions universitàries i no universitàries, tant a nivell nacional com internacional, sobre educació moral, formació docent, educació superior, competències ètiques i ètica aplicada.
Julia Freeland
Directora de recerca educativa del Clayton Christensen Institute.
Julia Freeland Fisher lidera un equip que educa als legisladors i líders comunitaris sobre el poder de la innovació disruptiva en les esferes d’educació primària i superior a través de la seva recerca. La Julia ha publicat i parlat extensament sobre les tendències en el mercat de la tecnologia educativa, l’aprenentatge combinat, l’educació basada en competències i el futur de les escoles. És autora de Who You Know: Unlocking Innovations That Expand Students’ Networks (Wiley, 2018). Julia Freeland és llicenciada per la Princeton University i doctora en dret per la Yale Law School.
Manel Jiménez Morales
Vicerector de Transformació Educativa, Cultura i Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
Manel Jiménez Morales és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona.
Té un doctorat en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat guionista, productor i director de diversos projectes de cinema i televisió, així com de programes culturals. Ha participat en diferents estades recerca d’abast internacional i ha impartit classes en diverses universitats alemanyes. El 2013 va endegar el desenvolupament de l’estratègia dels cursos MOOC i nous formats educatius a la UPF com a responsable de la incorporació de les noves tecnologies en l’ensenyament.
El 2016 va assumir la direcció acadèmica del CLIK.
Jeff Merriman
Cofundador i Chief Technology Officer (CTO) a DXtera Institute.
Jeff Merriman, expert reconegut internacionalment en el camp de la tecnologia educativa, té més de trenta-cinc anys d’àmplia experiència en innovació educativa i lideratge col·laboratiu a DXtera. En el seu rol de CTO, Jeff supervisa l’estratègia tècnica, el disseny i el desenvolupament relacionats amb el consorci DXtera. El seu profund coneixement dels sistemes d’informació postsecundaris, juntament amb un enfocament arquitectònic progressiu per a solucions d’integració escalables i extensibles, guien el camí tecnològic de DXtera cap a l’augment de la integració i l’accés digitals. Jeff Merriman va començar la seva carrera l’any 1987 com a Director of Residential Computing a la Universitat d’Stanford, al 1998 es va convertir en Director of Academic Computing Technology. L’any 2000, es va incorporar al Massachusetts Institute of Technology (MIT) com a Senior Strategist d’Informàtica Acadèmica on va exercir funcions de Director Executiu de l’Open Knowledge Initiative. Jeff també ha format part del comitè responsable del Sakai Collaborative Learning Environment i del Learning Curve Consortium, facilitant tecnologia educativa per al K-12 (educació primària i secundaria). Com a Director Associat de l’Office of Digital Learning, Strategic Education Initiatives del MIT, Jeff ha supervisat nombrosos projectes institucionals i globals, estenent els enfocaments arquitectònics del camp digital a la innovació educativa. Aquesta experiència i bagatge proporciona una base per a que el DXtera Institute treballi per a reinventar els sistemes d’informació de l’educació superior i les solucions per a les generacions futures.
Anna Pons
Analista de polítiques públiques a l’OCDE
Anna Pons és analista i cap de projectes a la Direcció d’Educació i Competències de l’OCDE. Dirigeix la línia de treball Global Teaching InSights Video Study and Video Library, que té com a objectiu fomentar l’aprenentatge internacional entre iguals a l’ensenyament. Prèviament, l’Anna va coordinar i contribuir en revisions profundes i detallades sobre l’eficàcia i l’equitat de nou sistemes educatius a Europa, Amèrica Llatina i Àsia, i va ser coautora d’un informe comparatiu sobre polítiques i pràctiques per donar suport als estudiants en risc d’exclusió.
Joan Manuel del Pozo i Àlvarez
Professor emèrit i síndic de la Universitat de Girona.
Joan Manuel és Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i professor emèrit i síndic de la Universitat de Girona. Autor, entre altres obres i articles, de l’assaig EDUCACIONARI. Una invitació a pensar i sentir l’educació a través de seixanta conceptes. Ha traduït al català tres tractats filosòfics de Ciceró, el De natura deorum, el De re publica i les Paradoxa Stoicorum, publicats per la Fundació Bernat Metge. Autor de la traducció directa del llatí original de la Utopia de Thomas More. Manté una intensa activitat com a conferenciant aquí i en diversos països entorn de temes d’educació, filosofia, ètica i política. Entre les seves darreres publicacions té un assaig d’ètica urbana titulat Ciutats de valors, ciutats valuoses i, en coautoria amb Ulises Cortés, el llibre de diàlegs sobre intel·ligència artificial La intel·ligència (artificial) a la butaca.
Ha estat cofundador i director de l’ “Observatori d’Ètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària”.
Ha estat diputat al Congrés i al Parlament , tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona i conseller d’Educació i Universitats en el darrer govern de Pasqual Maragall. Ha estat també conseller de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
Xavier Prats Monné
Assessor per a iniciatives estratègiques de la UOC.
Xavier Prats Monné és actualment assessor sènior per a iniciatives estratègiques de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i assessor especial de Teach For All, una organització global sense ànim de lucre que té com a missió expandir les oportunitats educatives per tot el món. És Assessor d’Estratègia a ASTANOR, un inversor de capital risc centrat en la biotecnologia i en la sostenibilitat dels sistemes alimentaris. Exerceix com a president del European Committe of the King Baudouin Foundation (Brussel·les, Bèlgica) i com president a The Future of Health Working Group of the Jacques Delors Institute (París, França), així com Assessor Cap a the Board of the European Institute for Innovation and Technology (EIT-Health; Munic, Alemanya). Anteriorment va formar part de la Comissió Europea com a director general d’Educació i Cultura, director general de Salut i Seguretat Alimentària, director de Polítiques d’Ocupació i del Fons Social Europeu i Sotscap del Gabinet del Vicepresident d’Afers exteriors. Va néixer a Espanya, va créixer a Roma i és antropòleg social de formació. És membre del consell de diverses organitzacions sense ànim de lucre.
Silvia Sivera
Directora del eLearn Center de la Universitat Oberta de Catalunya.
Doctora Cum Laude en Comunicació per la Universitat Ramon Llull (URL), màster en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va exercir com a creativa durant més de 15 anys en agències de publicitat multinacionals i el 2006 es va incorporar a la UOC per responsabilitzar-se de el disseny d’aprenentatge en línia de les assignatures de l’àmbit de la creativitat i la innovació en els Estudis de Ciències de la Informació i la comunicació. Va ser directora acadèmica del Màster Universitari de Social Mitjana: gestió i estratègia, i del Màster Universitari d’Estratègia i Creativitat en Publicitat. Els dos últims anys ha exercit també com a subdirectora de Programes Emergents, un vicedeganat centrat en la competitivitat i l’ocupabilitat.
El 2020 va ser reconeguda pel govern de Catalunya amb la Distinció Jaume Vicens Vives a la Qualitat docent Universitària, per la seva trajectòria compromesa amb el desenvolupament de les capacitats creatives de l’estudiantat, basada en la creació i implementació d’eines, metodologies i recursos innovadors en la docència virtual de la creativitat, a més de la transferència i la difusió del coneixement.
Els seus interessos de recerca, dins el Grup d’Aprenentatges, Mitjans i Entreteniment (GAME), se centren en les noves tendències i formes narratives en comunicació, en la creativitat i en l’e-learning. El 2015 va rebre el VI Premi Prat Gaballí a el foment de la investigació en publicitat, per la seva tesi doctoral sobre les claus creatives del màrqueting viral.
Francesc Sole Parellada
Catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i vicepresident de la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD).
Doctor Enginyer Industrial de la UPC, llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. Màster en gestió de la Tecnologia per la UPC.
Durant la seva vida acadèmica en la UPC ha exercit els càrrecs de vicerector, director de l’ICE, conseller delegat de Parc Mediterrani de la Tecnologia SL, vicepresident i impulsor de la Fundació Politècnica, impulsor i director de la Fundació Parc UPC i del Programa INNOVA per al foment de la cultura emprenedora i el suport a la creació d’empreses, del Programa Dona i director de la Càtedra UNESCO de Direcció d’universitats. Ha exercit la docència en la UPC i en la Universitat de Quebec.
Ha escrit més de 300 llibres i articles sobre Política Industrial i Tecnologia, Economia de la Formació, Economia del Canvi Tecnològic, Economia Regional, i Economia de la Formació, ” Entrepreneurship and Innovación“.
Ha rebut la Medalla a títol individual al Mèrit del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit Científic i Tecnològic de la Generalitat de Catalunya. Membre de la Reial Acadèmia Espanyola d’Economia i Finances.
Josep M. Vilalta Verdú
Secretari Executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i Director de la Global University Network for Innovation (GUNi)
Llicenciat en Geografia i Història (UB), Màster en Gestió Pública (UAB), Màster en Teoria Política i Social (UPF) i Postgraduat en Higher Education Management (Open University / Universiteit Twente).
Especialista en gestió i polítiques públiques, política i gestió universitària i política i gestió de l’R+D. Ha estat professor en gestió i polítiques públiques en diversos centres universitaris i de formació, visitant a les universitats de Londres (Gran Bretanya) i de Twente (Països Baixos), i impulsor i director del Màster de Gestió i Política Universitària.
Amb més de seixanta publicacions entre articles, capítols de llibres i llibres sobre gestió pública, polítiques públiques, educació, universitats i política científica, ha participat en diversos projectes i grups d’experts de la Generalitat de Catalunya, la Comissió Europea, l’OCDE, la UNESCO, i en diversos països en matèria d’educació i universitats, política científica i gestió de polítiques públiques. Recentment ha estat director de l’Anuari de la Fundació Jaume Bofill “Reptes de l’educació a Catalunya” i “Una agenda per transformar l’educació a Catalunya”. Forma part del Grup d’experts de l’Estat espanyol en política universitària Studia XXI i és col·laborador habitual dels diaris La Vanguardia, ARA i Nació Digital.