Ponents i moderadors
Alberto Arenaza
Fundador de Transcend Network i graduat per la Minerva University
Fundador de Transcend Network, organització que dona suport a emprenedors educatius mitjançant formació i inversió. Va formar part de la classe inaugural de Minerva University, una universitat innovadora buscant recrear les millors eines de les universitats del Ivy League, però en un context transcontinental, remot i global. El seu treball ha estat reconegut en la llista de Forbes 30u30 i en publicacions de mitjans nacionals i internacionals.
Ana Bernat
Estudiant d’Enginyeria Electrònica, Industrial i Automàtica en l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de la Universitat Politècnica de Catalunya (EPSEVG-UPC)
Estudiant del Grau d’Enginyeria Electrònica, Industrial i Automàtica a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de la UPC, és membre del departament tècnic de l’empresa Endutex i forma part de l’equip de competició UPC Vilanova E3team, que participa desenvolupant una moto de competició elèctrica en la competició mundialment coneguda, Motostudent.
Considera que la participació en aquest equip l’ha ajudat a augmentar molt més tant els seus coneixements en el camp de l’enginyeria com en l’àmbit personal, a millorar les seves habilitats per a treballar en equip, l’ús de la metodologia agile i a augmentar la seva responsabilitat.
A través dels seus estudis, experiència i l’equip aspira a poder treballar d’enginyera en l’àmbit automobilístic.
Manuel Cuadrado-García
Professor del departament de Comercialització i Recerca de Mercats de la Universitat de València.
La seva recerca se centra en el màrqueting de les arts i la cultura i la innovació educativa. El resultat dels treballs realitzats s’ha presentat en nombrosos congressos nacionals i internacionals i publicat en diferents revistes. És coautor, entre altres, dels llibres Marketing de las Artes y la Cultura; El Consumo de Servicios Culturales; i Mercados Culturales: Doce Estudios de Marketing. Va ser president de la 9a Conferència Internacional en Gestió de les Arts i la Cultura (AIMAC07), del II Workshop en Economia i Gestió de la Cultura (2010), i director del màster oficial en gestió cultural de la Universitat de València. És membre del comitè editorial del International Journal of Arts Management i revisor de diverses publicacions científiques. Ha estat investigador i professor convidat en les universitats: London School of Economics, HEC Mont-real, i Università Bocconi, entre altres. Així mateix, ha dirigit 16 projectes d’innovació educativa, impartit nombrosos seminaris, cursos de postgrau i conferències, al mateix temps que col·labora amb diferents entitats i realitza projectes de naturalesa cultural, social i inclusiva. Entre els premis aconseguits, destaca el de Millor Docent d’Espanya 2022 en la categoria d’Universitat.
José Escamilla
Director associat del Instituto para el Futuro de la Educación del Tecnológico de Monterrey
El somni del Instituto para el Futuro de la Educación (http://ife.tec.mx/) és millorar la vida de milions de persones a través de la transformació de l’educació superior i l’aprenentatge al llarg de la vida a tot el món. Per a aconseguir aquest somni, el IFE crea, difon i aplica innovació educativa basada en recerca.
Va ser director de TecLabs, Degà de l’Escola de Graduats en Educació i Director d’Innovació Educativa. Ha treballat en l’ús de tecnologies en educació, intel·ligència artificial, educació en línia i diversos projectes d’innovació educativa. És Enginyer en sistemes computacionals del Tecnològic de Monterrey i té un Màster i Doctorat en Intel·ligència Artificial de l’Institut Politècnic de Grenoble.
Mariano Fernández Enguita
Catedràtic emèrit de Sociologia de la Universidad Complutense de Madrid
Catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid, on va coordinar el Doctorat en Educació, va dissenyar el projecte hiperaula.ucm i dirigeix el Màster Avançat en Innovació i Transformació Educativa UCM-ILE-OEI (MAITE). Entre els seus últims llibres estan Más escuela y menos aula: La innovación en la perspectiva de en un cambio de época (Morata, 2019) i La Quinta Ola: la transformación digital del aprendizaje, de la educación y de la escuela (Morata, 2023). Més en www.enguita.info
Eva Garcés de Los Fayos López
Vocal del Consejo de Estudiantes Universitarios del Estado (CEUNE)
Psicòloga per la Universitat de Múrcia, amb formació especialitzada en educació, Màster Universitari en Formació del Professorat: Orientació Educativa i Màster Universitari en Psicologia de l’Educació també per la Universitat de Múrcia.
Comença a formar part del món de la representació estudiantil ja en Educació Primària i Secundària, continuant amb aquesta activitat en la universitat. Al llarg de la seva estada en aquesta, ha exercit diversos càrrecs de representació estudiantil: Consellera de Govern de la Universitat de Múrcia (2020-2023), Presidenta del Consell d’Estudiants de la Universitat de Múrcia (CEUM) (2021-2022), Vicepresidenta de Política Universitària del CEUM (2020-2021), Vicepresidenta del Col·lectiu d’Estudiants de Psicologia d’Espanya (CEP-PEU) (2020-2021).
Actualment forma part, com a Vocal, del Consell d’Estudiants Universitaris de l’Estat (CEUNE), òrgan col·legiat de deliberació, consulta i participació de els/as estudiants del Ministeri d’Universitats. Es destaca la seva participació en el desenvolupament de les campanyes de les enquestes de “Anàlisis de la salut mental de l’estudiantat” i “Anàlisi de la situació actual de l’estudiantat a Espanya en comparativa amb el nivell europeu: EUROstudent”.
Miriam Molina Soria
Professora de la Universitat de Valladolid, Facultat d’Educació de Segòvia, Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal.
Màster en Recerca en Ciències Socials: Educació, Comunicació Audiovisual, Economia i Empresa per la Universitat de Valladolid. Doctoranda en el Doctorat en Recerca Transdisciplinar en Educació per la Universitat de Valladolid. Contractada predoctoral per la Universitat de Valladolid en la Facultat d’Educació de Segòvia (Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal). Membre de la Xarxa Internacional d’Avaluació Formativa i Compartida en Educació. Principals línies de recerca: avaluació formativa i compartida, formació inicial del professorat, educació infantil.
Ana Montes
Graduada en Educació Infantil per la Universidad de Valladolid
Recentment ha finalitzat els seus estudis en el Grau d’Educació Infantil, cursat a la Universitat de Valladolid, al campus María Zambrano (Segòvia). A més del grau en Educació infantil, també va realitzar fa anys el cicle de grau superior en Educació final. Aquests estudis li han permès realitzar pràctiques en altres països com República Txeca, així com en ciutats espanyoles, Màlaga i Segòvia. En aquesta trajectòria, ha pogut comprovar una gran varietat de metodologies, així com establir i afermar el seu criteri sobre la seva pràctica pedagògica, quin tipus de mestra vol ser i la importància que té l’escola en el desenvolupament integral de qualsevol persona.
Durant els seus estudis ha pogut aprendre i posar en pràctica diverses metodologies i sistemes d’avaluació. Concretament, el seu TFG està basat en les experiències d’aprenentatge i un sistema d’avaluació compartida que va poder experimentar en dues assignatures de la carrera, Expressió corporal en educació infantil i Fonaments pedagògics del corporal en l’etapa d’Educació infantil.
Ingrid Noguera
Professora de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona
Pedagoga i doctora en Multimèdia educativa per la Universitat de Barcelona (UB). Especialista en ensenyament i aprenentatge a la societat digital i metodologies docents innovadores. Ha estat professora i investigadora a la UB i a la Universitat Oberta de Catalunya i visitant a la Open University of the Netherlands, Université Centrale Paris i Università di Trento. És formadora de formadors, principalment de professorat universitari, en l’àmbit de les metodologies docents innovadores i suportades per tecnologies. Actualment lidera el projecte europeu “FLeD” (Learning design for flexible education) i projectes d’innovació sobre l’aula invertida.
És membre del projecte ECIU University (The European Consortium of Innovative Universities), i d’altres projectes sobre avaluació digital, modernització de la FP i observació entre iguals.
Darrerament ha participat en l’elaboració de l’informe “Via universitària” i ha col·laborat amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i Ivàlua per a la millora de l’avaluabilitat de la innovació docent universitària. Les seves darreres publicacions versen sobre l’ensenyament flexible i l’aula invertida.
Lucía Olmos Martín
Estudiant de Grau en Farmàcia de la Universidad San Jorge
Actualment, participa en el programa USJ Connecta Talent, programa en el qual alumnes amb potencial, actitud i capacitat col·laboren amb professionals d’empreses i institucions rellevants.
Compta amb el títol B2 d’anglès de EOI de Saragossa i nivell bàsic de francès. Dedica el seu temps lliure a la natació i a la pintura.
La constància i capacitat de superació són dues de les seves qualitats que més la defineixen i col·loquen en la seva posició actual. La seva motivació per l’aprenentatge continu en interessar-se per noves maneres de crear art, perseverança i compromís li inciten a realitzar pràctiques per a complementar els seus estudis universitaris.
Es considera una persona responsable, ha demostrat aquesta qualitat en les seves classes sent una aptitud destacada pels seus professors i en la seva curta experiència laboral fins ara com a professora i tutora de nens realitzant activitats de reforç escolar i lúdiques.
La realització de les activitats acadèmiques en grup durant la seva formació li han permès desenvolupar les capacitats de treball en equip i lideratge.
Andrés Pedreño
Catedràtic d’Universitat en Economia Aplicada i Doctor Honoris causa per la Nottingham Trent University (Regne Unit)
Rector de la Universitat d’Alacant (1993-2000) i CEO de Universia (2000-2004) plataforma impulsada pel Banc Santander que va integrar en els seus primers 4 anys 800 universitats de 10 països.
Eisenhower Fellow (programa en 20 universitats dels Estats Units) en 1988. Autor de més de 70 llibres, entre els quals destaquen els dos més recents: “Europa frente EE.UU y China. Prevenir el declive en la era de la Inteligencia Artificial” (2020) i de “España en la nube”. “¿Startup nation o país del desempleo juvenil? Los retos en la era de la Inteligencia Artificial” que sortirà a la venda en breu.
Cofundador de IT&IS SL (impulsor de casos d’èxit digitals d’àmbit internacional, entre ells l’empresa d’Intel·ligència Artificial 1MillionBot.com)
Membre fundador de AlicanTEC (Associació amb 260 empreses tecnològiques) i de la Xarxa 1.070 Km Hub.
Fundador del campus tecnològic especialitzat en Intel·ligència Artificial Torre Juana OST (Open Space Technology).
Ha pertangut al Comitè d’experts del Govern espanyol per a l’elaboració del llibre Blanc sobre Big data i Intel·ligència Artificial (2017-2019).
Marina Ramos
Professora titular a la Facultat de Comunicació de la Universidad de Sevilla i
Doctora en Publicitat i Relacions Públiques per la Universidad de Màlaga i Professora titular a la Facultat de Comunicació de la Universidad de Sevilla on imparteix assignatures relacionades amb la creativitat publicitària i les noves tecnologies. Ha realitzat estades de recerca i docència a Depaul University (Chicago, els EUA), Technische Universiteit Eindhoven (Holanda) i Texas Tech University (Lubbock, els EUA). Les seves principals línies de recerca se centren en la comunicació publicitària en l’era digital i la creació de continguts de marca (branded content). Les seves recerques han estat publicades en revistes acadèmiques com Comunicar, New Media and Society o Revista Llatina de Comunicació Social, entre altres. Té àmplia experiència en la gestió de la qualitat dels títols de Grau en Publicitat i Relacions Públiques. En 2021 ha liderat el projecte d’innovació docent “Creativitat en acció” que pretén actualitzar els perfils professionals dels estudiants de Publicitat i Relacions Públiques.
Sílvia Sivera-Bello
Directora de l’eLearning Innovation Center de la Universitat Oberta de Catalunya
Sílvia Sivera-Bello és professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i actualment dirigeix l’eLearning Innovation Center (eLinC), on es responsabilitza de l’evolució del model educatiu d’aquesta universitat i d’impulsar les millores en docència i aprenentatge.
És doctora per la Universitat Ramon Llull, màster en Societat de la Informació i el Coneixement per la UOC i llicenciada en Ciències de la Informació (Publicitat i RP) per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Durant més de 15 anys va treballar en departaments creatius d’agències de publicitat multinacionals i en 2006 es va incorporar a la UOC per dissenyar les assignatures de l’àmbit de la creativitat i la innovació.
Per la seva trajectòria compromesa amb el desenvolupament de les capacitats creatives de l’estudiantant (basada en la ideació i implementació d’eines, metodologies i recursos innovadors en la docència virtual de la creativitat), en 2020 va ser reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Distinció Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària.
Prèviament, en 2015, va rebre el VI Premi Prat Gaballí al foment de la recerca en publicitat, per la seva tesi doctoral sobre les claus creatives del màrqueting viral.