Ponents
Héctor Ruiz Martín
International Science Teaching Foundation
Héctor Ruiz Martín és biòleg i director de la International Science Teaching Foundation, on investiga en l’àmbit de la psicologia cognitiva de la memòria i l’aprenentatge per desenvolupar recursos educatius basats en l’evidència científica. Des del 2002, ha fundat i desenvolupat diversos projectes per contribuir a la millora de l’educació K-12, proporcionant a docents i estudiants eines i metodologies fonamentades en la recerca sobre com aprenen les persones. Ha estat assessor de diverses escoles, organitzacions educatives i governs d’Europa, Àsia i Amèrica, i és autor dels llibres ¿Cómo aprendemos? Una aproximación científica al aprendizaje y la enseñanza (Editorial Graó, 2020), Coneix el teu cervell per a aprendre a aprendre (ISTF, 2020) i Aprendiendo a aprender (Vergara, 2020). El seu treball es centra en bastir ponts entre la recerca científica sobre com aprenen les persones i la pràctica educativa.
Ramon Sangüesa
Universitat Politècnica de Catalunya
Ramon Sangüesa és professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha estat investigador afiliat i professor visitant al Departament de Sociologia de la Universitat de Columbia (Nova York) i Senior Fellow del Strategic Innovation Lab de l’Ontario College of Art and Design de la Universitat. de Toronto (Canadà). Actualment és Coordinador Acadèmic del nou Grau en Intel·ligència Artificial de la UPC. És doctor en Intel·ligència Artificial per la Universitat Politècnica de Catalunya (1997) i té un postgrau en Comunicació Científica i Tecnològica (Universitat Pompeu Fabra, també l’any 1997). Va ser un dels fundadors de Citilab, un centre d’innovació cívica centrat en capacitar els ciutadans per aprendre i apropiar-se de la tecnologia en col·laboració amb dissenyadors, artistes, i tecnòlegs. També imparteix classes a nivell de màster a l’escola de disseny Elisava i al Màster en Disseny de l’IAAC. per a futurs emergents (MDEF).
Maria Bargalló
Universitat Rovira i Virgili
Professora titular de l’àrea de Llengua espanyola en el Departament de Filologies Romàniques de la Universitat Rovira i Virgili (URV, Tarragona). Les seves línies de recerca són les relacions entre gramàtica i diccionari, la historiografia lingüística, la fraseologia i la lexicografia pedagògica de l’espanyol com a llengua estrangera.
A més, ha estat investigadora principal i ha participat com a membre de l’equip investigador de diversos projectes relacionats amb els seus àmbits de recerca. Actualment és la investigadora responsable del Grup de recerca LEXELE (Lexicografia i ensenyament de l’espanyol com a llengua estrangera), consolidat per la Generalitat de Catalunya des de 2014.
Exerceix la seva docència en estudis de grau i màster. Des de 2015 és la coordinadora del Programa de Doctorat en Estudis Humanístics de la URV en el qual dirigeix diverses tesis doctorals.
Quant a la gestió universitària, ha exercit com a Vicedegana de la Facultat de Lletres (1998-2001), Directora de l’Escola de Pregrau (2004-2006) i Vicerectora d’Estudiants i Comunitat Universitària (2006-2014). En l’actualitat presideix la Comissió d’Arts i Humanitats del Programa Verifica de l’ANECA.
Pere Soler Masó
Universitat de Girona
Pere Soler Masó és doctor en pedagogia i professor titular d’universitat al Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona (UdG). La seva activitat docent i de recerca se centra en les polítiques de joventut, l’associacionisme i la participació infantil i juvenil, el desenvolupament comunitari, l’educació en el temps lliure i l’animació sociocultural. La seva línia de recerca s’ha desenvolupat principalment a través de l’estudi dels joves en el temps lliure, en les associacions i programes socioculturals i en els processos i mitjans que contribueixen a l’apoderament juvenil. Ha estat investigador principal en diferents projectes d’investigació sobre joventut, entre ells: La participació d’estudiants en el govern de la universitat (2008), l’avaluació de les polítiques locals de joventut (2010) i actualment el projecte HEBE sobre apoderament juvenil (2014 i 2018).
Director de la Col·lecció E/S (Educació Social) (1997-2005) editada pel Departament de Pedagogia i els Estudis d’Educació Social de la Universitat de Girona. Avaluador de diferents revistes i assessor en organismes nacionals en temes de joventut.
Actualment és membre LIBERI. Grup de Recerca en Infància, Joventut i Comunitat a l’Institut de Recerca Educativa – UdG i forma part també del Grup de Recerca Consolidat (SGR) en Diversitat, Art i Tecnologia en Educació (DATE-UdG) (2017 SGR 1176- GRC). És coordinador general des del 2007 del Màster Oficial Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS) impartit per les universitats de Girona, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Rovira i Virgili, Lleida i Pompeu Fabra.
Ha publicat diversos articles en l’àmbit nacional i internacional sobre la participació dels estudiants a la universitat, polítiques de joventut i avaluació de programes i polítiques juvenils i socioculturals.
Núria Camps Mirabet
Universitat de Lleida
Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona i doctora en dret per la Universitat de Lleida. Desenvolupa la seva activitat acadèmica a la Facultat de Dret, Economia i Turisme a l’àrea de coneixement de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals.
La seva activitat investigadora s’ha focalitzat en l’àmbit de la protecció del patrimoni cultural a nivell europeu i internacional i, principalment, en la protecció internacional dels drets humans, especialment els drets de la infància, així com els drets de la dona i de persones refugiades.
Actualment ocupa el càrrec de coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida.
Davinia Hernández-Leo
Universitat Pompeu Fabra
Davinia Hernández-Leo és catedràtica, Serra Húnter i ICREA Acadèmica (2019) d’Enginyeria i Tecnologies de la Informació i la Comunicació a la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix classes i fa recerca en computació centrada en l’ésser humà, en aplicacions informàtiques i xarxes, i en ciències de l’aprenentatge. La seva recerca se centra en l’àrea de tecnologies d’aprenentatge i col·laboració. És la cap del Grup de Recerca en Tecnologies Interactives i Distribuïdes per a l’Educació (TIDE) i Comissionada per a la Recerca en Innovació Educativa a la UPF.
Ha publicat extensament i és molt activa en participació i lideratge de projectes de recerca europeus i nacionals, i en accions de transferència de coneixement. També ha estat guardonada amb diversos premis a la docència (Consell Social UPF, distinció Jaume Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya).
Ha estat vicepresidenta de la European Association for Technology-Enhanced Learning i editora associada de les IEEE Transactions of Learning Technologies. Actualment és membre del Consell Editorial de l’International Journal of Computer-Supported Collaborative Learning (CSCL), membre electe del Comitè CSCL dins de la International Society of the Learning Sciences i membre del Comitè de Direcció de la European Conference on Technology-Enhanced Learning.
Eduardo Doval Diéguez
Universitat Autònoma de Barcelona
Eduardo Doval Diéguez és doctor en psicologia i professor titular en el Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) impartint assignatures de continguts psicomètrics de grau i màster en les titulacions de Psicologia i Logopèdia.
La seva activitat investigadora s’ha focalitzat en l’àmbit de la fiabilitat i la validesa de proves objectives d’avaluació dels coneixements. Ha estat investigador principal del projecte de recerca “Patrons atípics de resposta: efectes sobre la validesa de les puntuacions en proves d’avaluació en educació primària i secundària” i de dos projectes d’innovació docent de la UAB així com a membre del grup d’excel·lència d’innovació docent de la UB “integració d’assignatures metodològiques en un standard docent”. Actualment és membre de l’equip de recerca del projecte ERASMUS+ “Inclusió social i èxit acadèmic dels estudiants xinesos en l’educació superior de l’UE”.
Ha exercit com a secretari de la Facultat de Psicologia, director del Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut i coordinador de l’Àrea de Metodologia de les Ciències del Comportament . Actualment és membre del Consell Superior del Consell Educatiu de la Generalitat de Catalunya.