Descripció de les sessions
Sessions Plenàries
Sessions on participen tots els assistents al congrés i s’analitzen alguns dels eixos temàtics clau de l’edició.
Taula d’anàlisi: Què valoren els estudiants de les seves experiències d’aprenentatge a la universitat?
En aquesta taula rodona, tindrem l’oportunitat d’escoltar diverses experiències d’aprenentatge a mans dels mateixos estudiants i entendre allò que consideren important per a un entorn d’aprenentatge de qualitat. La perspectiva dels estudiants és essencial per a la creació d’aquests entorns i, amb la moderació d’un expert, discutirem sobre els factors que influeixen en el procés d’aprenentatge, incloent-hi aspectes més enllà de l’espai físic i les programacions.
A la tarda, a través de les sessions Think CIDUI es convida a tots els congressistes a participar d’un espai de reflexió per a treballar conjuntament estratègies amb les quals aplicar les conclusions de la taula al disseny d’entorns d’aprenentatge.
Taula moderada pel Prof. Mariano Fernández Enguita, Catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid
Taula d’anàlisi: Innovació docent i estratègies efectives per a millorar els entorns i processos d’aprenentatge
A través d’experiències exitoses relatades pels propis docents, aquesta taula rodona abordarà la complexitat que aquests enfronten avui en dia en l’orientació de les experiències d’aprenentatge dels estudiants. Amb la moderació d’un expert, els assistents tindran l’oportunitat de debatre sobre les dificultats que han enfrontat i les estratègies que han utilitzat per superar-les, generant noves idees d’aplicació a les aules .
A la tarda, les sessions Think CIDUI conviden a tots els congressistes a participar d’un espai de treball on intercanviar idees al voltant de la transferència de les experiències presentades en altres àmbits.
Sessió moderada pel Prof. José Escamilla, Director associat del Instituto para el Futuro de la Educación del Tecnológico de Monterrey
Sessió Plenària: Panell final d’experts
La sessió final del congrés serà un panell d’experts representants dels diferents agents implicats en la formació a les universitats que permetrà, d’una banda, abordar el nivell més institucional a l’hora de garantir les millors experiències d’aprenentatge pels seus estudiants i, d’altra banda, contrastar les conclusions, idees i preguntes que els congressistes han treballat durant les sessions anteriors del congrés (Think CIDUI).
Aquesta sessió ens donarà l’oportunitat d’obtenir una visió panoràmica sobre els temes que s’han tractat durant el congrés i veure les diferents perspectives i experiències dels experts a través del diàleg.
Sessió moderada per la Prof. Sílvia Sivera-Bello, directora de l’eLearning Innovation Center de la Universitat Oberta de Catalunya
Think Challenge CIDUI
Aquestes sessions estan dissenyades per oferir un espai de discussió i intercanvi d’idees entre els assistents al congrés, amb l’objectiu de construir propostes concretes i realistes per a tota la comunitat universitària en diferents àmbits. Com a punt de partida s’utilitzaran les propostes i qüestions plantejades a les sessions plenàries d’estudiants i professorat.
Dia 4 de juliol: De la identificació de reptes a la formulació de possibles propostes
Durant els Think Challenge CIDUI del primer dia, els participants treballaran en petits grups interdisciplinaris per identificar i definir reptes envers la millora de les experiències d’aprenentatge a la universitat. A partir d’aquí, es generaran possibles propostes, tenint en compte el seu marc general (què, perquè, per a qui) i la seva viabilitat en un entorn d’aprenentatge real.
Dia 5 de juliol: Del disseny de les propostes a la resposta dels reptes
Durant els Think Challenge CIDUI del segon dia, els participants treballaran en petits grups interdisciplinaris basant-se en la categorització i priorització de propostes generades als Think Challenge CIDUI del dia anterior. L’objectiu d’aquestes sessions serà dissenyar i concretar propostes específiques (objectius, tècniques, indicadors, informants, recursos i calendari) que ofereixin una resposta efectiva i viable als reptes plantejats.
L’assistència a les dues sessions dels Think Challenge CIDUI és independent i té uns objectius propis. Tot i això, l’organització recomana assistir els dos dies per poder experimentar tot el procés de creació de les propostes de millora de les experiències d’aprenentatge.
Sessions Monogràfiques
L’element central d’aquesta modalitat de presentació de comunicacions és el debat i la discussió entre autors i assistents a la sessió. A través de la conducció d’un moderador es tractaran aspectes generals al voltant de l’educació superior a partir de les contribucions específiques presentades.
Sessions Orals
Aquesta tipologia de sessions proposa presentar les comunicacions per ordre, de manera breu i informal exposant els objectius, desenvolupament i conclusions de cadascuna d’elles amb un torn obert de preguntes comú al final de la sessió. La presentació de cada comunicació tindrà una durada total de 7 minuts.
Consulta les instrucciones de les Sessions Orals.
Les presentacions de les sessions orals han de realitzar-se a partir de la següent plantilla (PowerPoint):
Sessions Pòster
Aquesta modalitat permet als autors presentar les seves comunicacions en un format visual i gràfic (pòster) i generar un espai d’aprofundiment en les experiències i d’intercanvi d’idees amb altres congressistes. Les recomanacions específiques sobre el format del pòster es troben al següent enllaç web.
Jornada Xarxa ApS(U)Cat
La Xarxa d’Aprenentatge Servei de les Universitats Catalanes, ApS(U)Cat, és una plataforma que aplega el professorat interessat en aquesta metodologia en l’educació superior. Les seves trobades anuals són un punt de discussió de les experiències i els reptes que encaren els professors i professores que se serveixen d’aquest enfocament i també un espai per avançar en el seu desplegament i evolució. En aquesta tercera trobada, que organitza la Xarxa d’Innovació Docent d’ApS de l’ICE de la Universitat de Girona dins el marc del CIDUI 2018, ens proposem explorar com la creativitat pot servir per dissenyar i transformar projectes d’aprenentatge servei; i discutir les diferents vies d’institucionalització de l’aprenentatge servei en les universitats catalanes. La trobada aplega el professorat adherit a la Xarxa ApS(U)Cat però està oberta a totes les persones interessades en aquesta metodologia.
Jornada REDU
Des dels ICE de la Universitat de Girona i de la Universitat de Barcelona, plantegem aquest simposi com un espai de reflexió i debat entorn de l’engagement i la motivació dels estudiants a la universitat.
La idea és plantejar estratègies per combatre l’absentisme a les aules i promoure la implicació i el compromís dels estudiants en el seu procés d’aprenentatge.
Es plantejarà aquesta qüestió des de diferents òptiques, afavorint la discussió i el debat entre punts de vista diversos i a partir d’experiències pràctiques, estudis i vivències.
Simposi Engagement: presentació i programa.
Vídeos dels/de les ponents: presentació de les experiències.
Jornada IA Educació Superior
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Open University del Reino Unido (OUUK) y el Consiglio Nazionale delle Ricerche-Istituto delle Tecnologie Didattiche (CNR-ITD) de Italia están llevando a cabo el proyecto europeo CODUR (Creación de una dimensión en línea para los ránquines universitarios).